2014 - expozitie de grup - NE-FINISAT - GALERIA COLONY ART

Colony Art prezintă expoziția Ne-finisat a artiștilor Maia Oprea și Matei Enric.

Gânduri, senzații, stări filtrate, dezghiocate, conceptualizate se înmănunchează în compozțiile Maiei Oprea și ale lui Matei Enric. Tot acest parcurs introspectiv este transpus prin mijloace neconvenționale, pe suporturi experimentale. Ne-finisat definește o etapă, o trecere de la atelierul studiului, la cel al stadiului.

Resuscitând un tip de discurs de tip dubufettian, ce aduce în discuție perioada copilăriei, Maia Ștefana Oprea amalgamează imagini și cuvinte, într-un context dadaist. Gesturi din copilărie sunt scoase din osuarul memoriei și transpuse în realitate, sub formă de act ritualic. Cuvântul zăerc - un joc de litere și o modalitate ludică de a puncta cele spuse - este scos din cadrul inițial și readus în actualitate, purificat și inserat în scurt-metrajul Empilement. Fragmente din realitate sunt colecționate de Maia și transgresate într-o zonă a imaginarului, astfel încât imaginea devine epifanie, sinestezie, miez sincretic, substanță. Tânăra artistă transformă ceea ce vede într-o cazuistică fenomenologică a imaginii ce prinde viață în Kinetolitografii și Postextrase.

http://www.maiaoprea.ro/ro/proiecte/trecut

Matei Enric se eliberează de tentația studiului prin gesturi picturale expresioniste și portretizări viscerale ale sinelui. Lucrările lui par a fi pure incantații vizuale peste care se suprapun fragmente de fanzine sau imagini din sfera punk art-ului. Nu este tributar low art-ului, dar îl explorează ca suprafață vizuală pentru a experimenta, pentru a se despovăra de substanța condensată a compoziției bine dozate, a personajelor atent studiate, a sintezei. Studiul este datul lui artistic, esența lui creatoare, care, dacă pentru moment este destituit din funcție, va reveni, dar după ce va lăsa suficient loc intervalului, adică experimentului.

http://matei-enric.blogspot.ro/

Vă invităm joi, 10 iulie, orele 19, în Calea Călăraşilor nr. 34, să descoperim împreună universul celor doi artiști.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 10 iulie - 10 august a.c., de luni până sâmbată, între orele 10-20.

http://www.artasicoloniale.wordpress.com/

Raluca Băloiu,
istoric, critic de artă, curator
5.07.2014


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu