2018 - THEORIA - expozitie personala - Piatra Neamt

Galeria de Artă "Lascăr Vorel" din Piatra Neamț găzduiește în perioada 1 - 14 iulie 2018 expoziția personală “Theoria” a artistul Matei Enric.


Matei Enric (născut în 1978 în Bucuresti) este licențiat în restaurare-pictură murală la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, a organizat  nouă expoziții personale și a participat la peste cincizeci de expoziții de grup în țară și străinătate. Printre expozițiile personale mentionam: “Solve et Coagula” (2013, Galeria Alchemia, curator Mădălina Mirea), “Agapa” (2012, De l’art dans mon jardin, curator Francois Launay),"Gotic" (2008,  Galeria La Perne, curator Cosmin Năsui) și "Refacerea Fragmentului" (2014, Galeria Occidentului, eveniment  făcând parte din Bucharest  Art Week). Cele mai reprezentative expoziții de grup la care a participat sunt: "Identități" (2011, Institutul Francez din București, curator Armelle de Saint Dezauzie și Ruxandra Demetrescu), a cincea ediție a EU Open House (2011, Ambasada Română din Washington și Biblioteca din Cleveland Park, SUA) și  expoziția "A Symphony of Symbolism" (2008. Agora Gallery, New York, SUA).


Despre arta sa, Matei Enric afirmă:

" Lucrările mele sunt de tip ansamblu; mai multe fragmente de lemn reclădesc o imagine ca într-un puzzle și creează senzația de pictură monumentală arhaică.  Acest tip de pictură-ansamblu creează o legătură cu ambientul, prin integrarea spațiului ce circumscrie lucrarea (peretele, spațiul vital din jurul imaginii), care este inserat în lucrare, devenind astfel un element compozițional. Imaginea nu mai este închisă într-o formă clară, limitată de margini, ci se extinde, depășindu-și cadrul și se combină cu exteriorul. Este precum o refacere a fragmentului. Granița dintre lucrare și spațiul ce o înconjoară se dizolvă și astfel devine parte a ambientului, obținându-se un impact mai puternic asupra privitorului."


Expoziția de față pornește de la cuvântul "theoria" care în greaca veche însemnă a contempla, a examina, a privii incercând să pătrunzi substanța lucrurilor.

"Am ales acest titlu pentru a defini căutările mele plastice. Pictura mea cumulează reflexia lumii în conștiința mea și drumurile croite în găsirea unui adevar. Este un dialog, multe întrebări adresate Acelei entități care cârmuiește destinul tuturor. Consider că procesul interogației este important. Dacă vrei să primești răspunsul corect, trebuie mai întâi să știi cum să formulezi  corect întrebare, pentru că răspunsul se află deja în întrebare.’’

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 3 iulie, orele 17.00, la Galeria "Lascăr Vorel" din Piatra Neamț (Piața Ștefan cel Mare, nr. 15).


Expoziția va fi deschisă de către criticul de artă Lucian Strochi.

Un proiect realizat cu sprijinul U.A.P. Piatra Neamț și Complexul Muzeal Județean Neamț.

https://www.facebook.com/events/176031806574649/ 

Galerie foto
...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu